Ministerstwo Spraw Zagranicznych zareagowało na oświadczenie Federacji Rosyjskiej w sprawie możliwości secesji ukraińskich regionów

Oświadczenia Przewodniczącego Rosyjskiej Dumy Wiaczesława Wołodina o secesji ukraińskich regionów są skierowane przeciwko integralności terytorialnej kraju.

Tak stwierdził wiceminister spraw zagranicznych Wasilij Bodnar na Facebooku.

„Prowokujące sformułowanie i ton oświadczenia są skierowane przeciwko integralności terytorialnej Ukrainy i wpisują się w logikę kontynuacji hybrydowej agresji Federacji Rosyjskiej na nasze państwo”, powiedział Bodnar.

Według niego Rosja po raz kolejny próbuje podsycać nienawiść etniczną na Ukrainie.

„Rosyjscy okupanci systematycznie niszczą edukację ukraińską i krymsko-tatarską na tymczasowo okupowanych terytoriach Ukrainy, w szczególności w Autonomicznej Republice Krymu. Przez prawie 6 lat okupacji liczba studentów na Krymie, którzy studiowali w języku ukraińskim spadła 76 (!) razy: z 13 tysięcy uczniów zostało tylko 172”, przypomniał Bodnar.

Jak donosił Ukrinform, marszałek Dumy Wiaczesław Wołodin zagroził Ukrainie, że jeśli „nacjonalizm i ucisk małych narodów” utrzyma się, wiele regionów ogłosi secesję.

Oświadczenie Wołodina zostało opublikowane na stronie internetowej Dumy Państwowej, była odpowiedzią na fakt, że ukraińska delegacja udaremniła wystąpienie na forum ONZ w sprawie mniejszości nielegalnie wybranego przedstawiciela pochodzącego z anektowanego Krymu kolaboracjonisty - Rusłana Balbeka.

Wołodin powiedział, że Ukraina rzekomo „narusza prawa mniejszości narodowych” - Rosjan, Węgrów, Polaków. W szczególności jest to ustawa o języku ukraińskim.

„Trudno nazwać małym narodem tych 36% obywateli Ukrainy, którzy uważają rosyjski za język ojczysty”, powiedział.

Wołodin przytoczył jako przykład rzekomego „braku ucisku”, anektowany Krym, w którym władze okupacyjne oficjalnie uczyniły rosyjski, ukraiński i krymsko - tatarski językami urzędowymi.

28 listopada przedstawiciele Ukrainy udaremnili przemówienie na forum ONZ ds. mniejszości nielegalnie wybranego przedstawiciela Rusłana Balbeka, który został wybrany do Dumy z okupowanego Krymu, który z naruszeniem procedur został włączony do oficjalnej rosyjskiej delegacji.

Przy cytowaniach i wykorzystywaniu dowolnych materiałów w Internecie, dostępnych dla wyszukiwarek, obowiązkowy jest odnośnik na pierwszy akapit «ukrinform.pl», jednocześnie cytowanie tłumaczeń materiałów z zagranicznej prasy jest możliwe tylko pod warunkiem umieszczenia odnośnika do strony ukrinform.pl oraz na stronę tego wydania. Cytowanie i wykorzystanie materiałów w offline mediach, aplikacjach mobilnych, SmartTV jest możliwe wyłącznie po uzyskaniu pisemnej zgody Ukrinformu. Materiały oznaczone jako "reklama" i "PR", jak również materiały w bloku "Komunikat prasowy" są publikowane na prawach reklamy, i odpowiedzialność za ich treść niesie reklamodawca.

© 2015-2019 Ukrinform. Wszelkie prawa zastrzeżone.