
Ceny żywności na Ukrainie doganiają ceny europejskie – raport inflacyjny NBU
Jak podaje Ukrinform, wynika to z raportu inflacyjnego Narodowego Banku Ukrainy.
Odnotowano, że od 2016 roku ceny żywności na Ukrainie wzrosły średnio o 79% (w przeliczeniu na euro), podczas gdy w krajach UE – tylko o 46%.
Jednocześnie dynamika cen w poszczególnych grupach produktów była niejednorodna. Ceny pieczywa i zbóż, owoców i warzyw oraz ryb słodkowodnych pozostają niższe niż w Europie, ze względu na niższe koszty surowców, pracy i logistyki. Olej słonecznikowy jest również o 20-25% tańszy niż w Polsce, dzięki rozwiniętej produkcji krajowej.
Z kolei ceny masła na Ukrainie są relatywnie wyższe niż średnio w Europie – o 20-25% w porównaniu z Polską. Wynika to z wysokich kosztów produkcji i znacznego wsparcia państwa dla producentów rolnych w krajach UE.
Produkty pochodzenia zwierzęcego wykazują kontrasty: wieprzowina i nabiał są droższe niż polskie ze względu na problemy strukturalne branży, podczas gdy drób i jaja są tańsze ze względu na wydajność dużych producentów i efekt skali.
Regulator zauważa, że tempo konwergencji cen jest częściowo determinowane siłą nabywczą ukraińskiego konsumenta. Szybka konwergencja cen podstawowych produktów do poziomu europejskiego może spowodować znaczny spadek popytu krajowego lub reorientację na tańsze towary substytucyjne.
Jak donosił Ukrinform, inflacja osiągnęła szczyt w maju 2025 r. i ponownie zaczęła spadać w czerwcu.