Muzeum ukraińskiej diaspory zaprezentowało książkę z przepisami kulinarnymi ukraińskich kobiet zza granicy

Muzeum ukraińskiej diaspory zaprezentowało książkę z przepisami kulinarnymi ukraińskich kobiet zza granicy

zdjęcie
Ukrinform
Prezentacja kolekcji przepisów kulinarnych z różnych lat „Jak dobrze i zdrowo gotować” od znanych ukraińskich kobiet i przedstawicieli diaspory odbyła się w muzeum ukraińskiej diaspory.

Książka jest reedycją popularnego zbioru, który ukazał się po raz pierwszy w 1938 roku, i zawiera unikalne przepisy, w tym te, które tradycyjnie gotowano w ukraińskiej diasporze – napisano na stronie Muzeum na Facebooku .

«Oksana Chmara, Larysa Latypova & Co zaprezentowały szerokiej publiczności książkę, która otwiera świat dla czytelnika, nie tylko kulinarny, ale także historyczny, ponieważ za każdym przepisem stoi jego twórca - kobieta z własną historią. W szczególności w książce są przepisy od Olgi Kobylańskiej, a także ukraińskich kobiet, które wyemigrowały, ale nawet na obcym terenie nie zapomniały o swoich tradycjach i gotowały ukraińskie potrawy” - czytamy w komunikacie.

Jak wspomniano, podczas prezentacji odwiedzający mieli okazję skosztować pysznych przepisów z tej konkretnej książki, aby udowodnić, że książkę można nie tylko przeczytać, ale także ugotować.

Wydarzenie zostało zorganizowane przez „Author's Kitchen Ukrainian” - to projekt mający na celu odtworzenie starożytnych ukraińskich książek kucharskich i promocję prawdziwej kuchni ukraińskiej.

Według Oksany Chmary na prezentacji książki mówiono o kobietach, które zapisały się w historii, ale nie zapomniały o swojej rodzinie, o autentycznych przepisach kulinarnych przekazywanych od babci do wnuczki zarówno na Ukrainie, jak i na emigracji.

Jak zauważono na stronie wydarzenia w sieci społecznościowej, kultowa książka kucharska z lat 30. „Jak dobrze i zdrowo gotować” została wydrukowana po raz pierwszy od 90 lat. W dwudziestoleciu międzywojennym była bestsellerem i została opublikowany w Kołomyi w latach 1931–1938. Wyjątkowość tej książki polega na tym, że przesyłano przepisy z różnych części Ukrainy.

„Znajdziecie tu przepisy od znanych osób: Olgi Kobyliańskiej, Olgi Duczyminskiej, Adolfiny Makogon (mama Iriny Wilde), Julii Markiewicz (mama Darii Cwek), a także przepisy kulinarne przesłane przez ukraińskie kobiety z Ameryki, Kanady i Czech”.

Przy cytowaniach i wykorzystywaniu dowolnych materiałów w Internecie, dostępnych dla wyszukiwarek, obowiązkowy jest odnośnik na pierwszy akapit «ukrinform.pl», jednocześnie cytowanie tłumaczeń materiałów z zagranicznej prasy jest możliwe tylko pod warunkiem umieszczenia odnośnika do strony ukrinform.pl oraz na stronę tego wydania. Cytowanie i wykorzystanie materiałów w offline mediach, aplikacjach mobilnych, SmartTV jest możliwe wyłącznie po uzyskaniu pisemnej zgody Ukrinformu. Materiały oznaczone jako "reklama" i "PR", jak również materiały w bloku "Komunikat prasowy" są publikowane na prawach reklamy, i odpowiedzialność za ich treść niesie reklamodawca.

© 2015-2019 Ukrinform. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projektowanie stron internetowych - Studio «Laconica»

Wyszukiwanie zaawansowaneUkryj wyszukiwanie zaawansowane
W przeciągu jakiego okresu:
-