Ukraina wykorzystała już główne kwoty na miód, sok jabłkowy i winogronowy oraz kukurydzę

Według stanu na początek tego roku, Ukraina w pełni wykorzystała podstawowe kwoty na miód, sok jabłkowy i winogronowy oraz kukurydzę.

Zastępca dyrektora Narodowego Centrum Naukowego „Instytutu Gospodarki Agrarnej” Nikołaj Pugaczew poinformował o tym korespondenta Ukrinformu.

„Unia Europejska jest jednym z głównych nabywców ukraińskich produktów rolno-spożywczych. W 2018 r. wartość eksportu krajowych produktów rolnych do krajów UE wyniosła 6,3 mld USD, stając się największą w historii niezależnej Ukrainy. Podstawa eksportu to: zboża i rośliny oleiste , tłuszcze i oleje, a także resztki i odpady. Od początku tego roku już w pełni wykorzystaliśmy podstawowe kwoty na miód, sok jabłkowy i winogronowy, a także kukurydzę”, poinformował Pugaczew

Przypomniał, że warunki strefy wolnego handlu przewidują dla ukraińskich partnerów zapewnienie bezcłowych kontyngentów eksportowych na rynek UE, które obejmują produkcję roślinną, produkcję zwierzęcą i gotowe produkty spożywcze.

Według niego, podstawowe kwoty na pszenicę, kukurydzę, kaszę jęczmienną, miodu, przetworzonych pomidorów, jabłek i soków winogronowych są zawsze w pełni wykorzystywane.

„Rok 2018 nie był wyjątkiem. Oprócz towarów wymienionych na liście, ukraińscy eksporterzy zdołali zamknąć kontyngenty na przetworzoną skrobię, słód i gluten, produkty słodowe i skrobiowe, masło i mięso drobiowe. Również dodatkowe kontyngenty preferencyjne na miód, przetworzone pomidory, pszenicę i kukurydzę, które zaczęły działać lub zostały wznowione w ciągu ostatniego roku W sumie sytuacja z wypełnianiem kwot przez krajowych eksporterów powoli się poprawia, ale jak dotąd niektórych kwot nie wykożystuje się nawt połowicznie”, podkreślił naukowiec.

Powiedział, że główna i dodatkowa kwota dla przetworzonych pomidorów w ilości odpowiednio 10 tysięcy ton i 3 tysiące ton jest stabilna na liście kwot ze stuprocentowym wypełnieniem. W ubiegłym roku krajowi eksporterzy ustanowili rekord eksportu pomidorów - 56 tys. ton, z czego 41 tys. ton sprzedano do Unii Europejskiej.

 „Oczywiście nasz potencjał eksportowy w odniesieniu do dostaw przetworzonych pomidorów do UE zarówno w ramach kwot, jak i bez kwot jest daleki od wyczerpania. Stanowisko krajowych producentów w negocjacjach z UE w sprawie zwiększenia kwot jest zrozumiałe. Jednak proces negocjacji w tej sprawie może zostać skomplikowany przez istniejące preferencje po stronie Unii Europejskiej”, podkreślił zastępca dyrektora IGA.

Zapewnia, że ​​jeśli mówimy o perspektywach eksportu produkcji rolnej Ukrainy na rynki Unii Europejskiej w 2019 r., to istnieją wszelkie powody, by mieć nadzieję, że przynajmniej utrzymają się zeszłoroczne wskaźniki. W końcu planuje się zwiększenie niektórych podstawowych kwot dla Ukrainy, a osiem przyznanych kontyngentów preferencyjnych będzie kontynuowane.